Bij het FaculteitenKonvent Gent vinden we het belangrijk dat iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook, wordt niet getolereerd. Als je te maken hebt gehad met grensoverschrijdend gedrag, staan we klaar om je te ondersteunen. Bij het FK doen wij ook aan sensibilisatie door middel van onze workshops. Dit doen we om een veiligere omgeving te kunnen waarborgen, vandaar dat wij het ook belangrijk vinden dat elke kring deze opleiding verplicht dient te volgen. Hieronder vind je informatie over waar je terecht kunt voor hulp en advies.

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag (GOG) omvat elke vorm van gedrag waarbij iemand de grenzen van een ander overschrijdt, zowel fysiek, emotioneel, seksueel als digitaal. Dit kan zich uiten in verschillende vormen van agressie, waaronder fysieke, psychische en verbale agressie. Fysieke agressie kan variƫren van ongewenste aanrakingen, fysieke intimidatie tot geweldpleging. Psychische agressie verwijst naar gedrag dat iemand mentaal of emotioneel schaadt, zoals manipulatie, chantage of het opzettelijk kleineren van iemand. Verbale agressie kan zich uiten in beledigingen, schreeuwen, bedreigingen of het gebruik van vernederende taal. Deze vormen van grensoverschrijdend gedrag kunnen zowel offline als online plaatsvinden.

Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn pesten, discriminatie en racisme, wat laat zien dat GOG een zeer breed scala aan vormen kan aannemen. Pesten kan zowel fysiek als mentaal schade toebrengen en komt vaak voor in situaties waar machtsverschillen spelen. Discriminatie houdt in dat iemand ongelijk behandeld wordt op basis van kenmerken zoals geslacht, afkomst, religie of seksuele geaardheid. Racisme, een specifieke vorm van discriminatie, betreft het ongelijk behandelen of negatief bejegenen van mensen op basis van hun ras of etnische achtergrond.

Waar kan je terecht voor hulp?

Het FK praeses team

Het FaculteitenKonvent heeft een belangrijke vertrouwensfunctie. Ons praesidium en specifiek het praesesteam staat steeds voor jullie ter beschikking bij vragen of om een luisterend oor te bieden. Samen zoeken we dan een oplossing voor jouw specifieke vragen of noden. Neem contact op met praeses Elena Wouters of vice praeses Emma Dieltjens via:

Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag

Het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag biedt een luisterend oor en zoekt samen met jou naar oplossingen of hulp. Je kunt anoniem melding maken via

1712

1712 is een hulplijn voor vragen en meldingen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Ze bieden advies en ondersteuning.

Zorgcentra na seksueel geweld

Deze centra bieden medische, psychologische en juridische hulp aan slachtoffers van seksueel geweld.

CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk)

CAW biedt hulp en ondersteuning bij allerlei problemen, waaronder grensoverschrijdend gedrag. Ze hebben verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel.

JAC (Jongeren Advies Centrum)

JAC is er speciaal voor jongeren tot 25 jaar en biedt advies en hulp bij allerlei problemen, inclusief grensoverschrijdend gedrag.

CONTACT

FaculteitenKonvent Gent vzw

Hoveniersberg 24, 9000 Gent

+32470594101

info@fkgent.be

FINANCIEEL

BE 0638.907.920